středa 12. června 2013

FLOWIN aneb nebudem se klouzat, ale třít :)


Moderní tréninkový systém, který dokáže nahradit nebo doplnit veškeré fitness aktivity.Je založen na přirozených plynulých pohybech bez zatížení kloubů, využívající pouze hmotnost vlastního těla. 



FLOWIN, švédská tréninková inovace, patří mezi moje nejoblíbenější pomůcky. Používám ho téměř denně, ať už k protažení, zahřátí nebo celému tréninku. Je to funkční tréninková a rehabilitační metoda využívající tělo jako zátěž, speciálně zaměřená a přizpůsobená potřebám a požadavkům každého člověka.

Díky funkčnímu tréninku se zapojí celé tělo. To pracuje ve všech směrech - dopředu, dozadu, do stran, diagonálně, do rotace... V tom je FLOWIN jedinečný a geniální :) 



Základem tohoto cvičení je velká černá (nepřenosná, tlustší a odolnější) nebo bílá (přenosná, srolovatelná, odolnější proti vysokým teplotám, ale méně proti mechanickému poškození)deska a sada podložek - pedů (pod kolena, nohy i ruce)ze speciálního materiálu umožňujícího frikci-tření, tedy přesný opak skluzu.

Využitím více rovin tréninku vám FLOWIN pomůže zlepšit stabilitu, mobilitu, flexibilitu, kontrolu a koordinaci pohybů i celkové držení těla. Frikčním tréninkem rozvíjíte SÍLU, RYCHLOST a DYNAMIKU.

Cviky mají charakter koncetrovaných frikčních pohybů, které se vykonávají pomocí tření podložek o tréninkovou plochu. Intenzita zátěže odpovídá hmotnosti těla a tlaku, který je při cvičení vyvíjen.



Obtížnost vašeho cvičení je jen na vás. Stížit cvik si můžete:

1. Ubráním jednoho opěrného bodu ( nadzvednete jednu končetinu)

2. Přenesete těžiště ( např. váhu přenést dopředu, velkou roli hraje těžište i při výpadech)

3. Třením- frikcí (je jen na vás jako silou do podložek tlačíte - čím více, tím náročnější cvik je)

4. Rozsahem pohybu ( čím větší rozsah zvolíte, tím obtížnější bude návrat do původní polohy)

5. Rychlostí pohybu (nesmíme ale zrychlovat na úkor kvality provedení)

Tak to je takový stručný základ o FLOWINU. Vznikl ve Švédsku díky trenérům a fyzioterapeutům atletické špičky. Původně byl určen zejména pro golfisty- díky 3D pohybu si zlepšili techniku. Dnes je ale oblíbený po celém světě a já si ho nemůžu vynachválit. 

Hodí se pro všechny věkové skupiny i pokročilosti. U začátečníků je ale důležité hlídat správné držení těla (core se zde zapojuje prakticky pořád) a  začínat postupně se základními cviky. Výborný je také v rehabilitaci - nezatěžuje klouby a intenzita i rozsah je přímo úměrná možnostem. 

Já vlastním podložku přenosnou a pokud si jí chystáte pořídit, můžu jen doporučit. Dejte si ale pozor komu ji půjčíte. Mně se to moc neosvědčilo - je hodně náchylná na okopání a prolomení. Pokud si chcete FLOWIN jen vyzkoušet, dnes jsou hodiny prakticky v každém větším fitku samozřejmostí. Naučíte se správnou techniku a skladbu cviků.

Hodně štěstí a zábavy!! 





 








Žádné komentáře:

Okomentovat