úterý 11. června 2013

Koralína a svět za tajnými dveřmi



Tahle temná "pohádka" u které se ježí chlupy i dospělým mě absolutně dostala. Doporučuju jí kudy chodím, tak proč jí nevychválit i tady :)




Naše dítko je dnes na svém prvním školkovském výletě v ráji labyrintů (Loučeň). Doufám, že učitelky mají postřeh a v pořádku mi jí doručí zpět :)... pláštěnky snad nevytáhnou a až se vrátí dáme zmrzku, nožky hore a nejméně po osmé si pustíme Koralínu:) Pokaždé si všimneme něčeho nového, necháme se vtáhnout kouzelnou hudbou i nezvyklým zpracováním... Není to pohuhý film, ale zážitek..

To, že to bude stát za shlédnutí dává tušit už předloha Neila Geimana. Tak trochu jiná Alenka za zrcadlem dalo by se říct. Henry Selick pak díky použité technologii vykouzlil nezapomenutelnou podívanou. Animace by laik nejspíš považoval za počítačové, ale jakmile jste seznámeni s tím, že se jednalo o loutky (Koralína má desítky hlav s různými grimasami), začnete si uvědomovat, že vše je přirozenější (asi nejvíce průkazné jsou stíny) a samozřejmě náročnější na rozpohybování.

Už úvodní titulky prokládané šitím panenky nám naženou strach a přesvědčí nás, že se dočkáme neuvěřitelného vizuálního zážitku. Následuje seznámení se s prostředím, které nás bude ohromovat celý film.



Koralína je dívka, jejíž rodiče se přestěhovali do nového domu a jelikož jsou plně zaměstnaní dospěláckými problémy, jakým například práce bezpochyby je, nevěnují své dceři dostatečnou pozornost. Koralína začne s průzkumem okolí. Objeví studnu tak hlubokou, že se z jejího dna za dne mohou pozorovat hvězdy, seznámí se s poněkud střeleným a upovídaným chlapcem Wybiem a "jeho" kočkou, pozná své sousedy a prozkoumá svůj nový domov. V neposlední řadě zjistí, že jedny dveře v salónku vedou temnou chodbou do bytu podobnému tomu jejich jako vejce vejci. 



Za nimi čeká překvapení. Alternativní svět, který je na první pohled velmi podobný tomu reálnému, ale už na druhý úplně jiný – lepší. Její alternativní rodiče (na pohled se liší jen knoflíky místo očí) se jí věnují, alternativní Wybie není ani trošku otravný a ze sousedů se vyklubali nejzábavnější lidé pod sluncem. Koralínu dokonce napadne, jestli by jí v téhle dokonalejší verzi existence nebylo lépe. Nebylo, což se jí neustále snaží naznačovat mluvící kocour. Když ho konečně poslechne, je už pozdě. Útěk z „dokonalého světa“ do neutěšené reality nebude pro jedenáctiletou holku vůbec jednoduchý. Když už se zdá, že se blíží šťastný konec, děsivé napětí vygraduje.. No a na to už se koukněte sami :) 











2 komentáře:

  1. Viděla jsem jen tak zběžně, ale je pravda, že příběh je to strašidelný. Musím se na pohádku podívat, abych si udělala ucelenou představu, o čem vlastně je. :))

    OdpovědětVymazat