Všude to kvete a voní. Tak proč si kus té nádhery nedonést i domů a nenechat se opájet a napájet bezovou šťávou :)
Sezóna bezu je v plném proudu, teploty stoupají, osvěžit se a přežít se stává hlavní náplní dne. No a domácí bezová šťáva vám navíc dodá pocit uspokojení z vlastní výroby :D
Co to je bez černý?
Wikipedia uvádí, že jde o keř rostoucí do výšky 7-10m. Najdeme ho u cest, na mezích , na lesních mýtinách a rumištích. Roste volně na světlých a polostinných místech.
Kvete v bohatých soukvětích v červnu a červenci - letos už od plůlky května. Květy - ty nás aktuálně zajímají - mají žlutobílou barvu slonové kosti. Najdete ho i po čuchu, jelikož se kolem keřů line omamná vůně. Díky tomu snad mezi lidové názvy patří i smrdibez nebo smradinky. Proč se mu říká i bzejna nebo hural tedy netuším :)
Nás tedy zajímají květy - plody pořešíme na podzim. Můžeme je využít jak na naší šťávu, tak na lahodnou osvěžující zkvašenou limonádu nebo pochoutku v těstíčku neboli kosmatice.
Bod 1 - natrhat
"Před heřmánkem smekni a před bezem klekni" - tak praví přísloví. Tedy pokud si chcete květy odnést domů a zpracovat, z kleku na ně nejspíš nedosáhnete... :) Květy trháme nejlépe do košíku nebo látkové tašky. Předejdeme tak zapaření. Postup zní asi takto - najít keř daleko od aut, natáhnout, utrhnout, uskladnit :) Očuchat samozřejmě také..
Bod 2 - naložit
Do sklenic co najdeme nacpeme co nejvíc opraných květů společně se štědrou dávkou omytých nakrájených citronů. Množství neřeším. Platí čím víc tím líp. :) Necháme luhovat v převařené nebo kojenecké vodě 24 hodin.
Bod 3 - svařit a pít
Jednoduše scedíme. Můžete i precizně přes plátýnko. Tekutinu necháme chvilku projít varem s vydatnou dávkou cukru. Osobně mi doporučované množství z ostatních receptů přijde nadstavené - většinou se uvádí kilo cukru na litr... Ale to je na každém. Pít to budete vy :) Přidat můžeme i kyselinu citrónovou. Vychladíme, uskladníme a vypijeme. V lednici vám vydrží i 2 měsíce. To jí ale nesmíte pít :)) Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat