středa 7. května 2014

Mrtvý tah žije!

Mrtvý tah žije a budí emoce. Jedni na něj nedají dopustit, druzí jej zatracují.. Dle mého jde o  jeden z nejúčinějších cviků pro posílení celého těla vůbec. Tak ho trochu vychválím :)





Mrtvý tah se mu neříká podle výsledků cvičence, ale podle mrtvého bodu, ze kterého vychází. Děláme ho denně už tisíce let. Pomáhá nám zlepšit držení těla a to nejen při stěhování nábytku :)

Jde o komplexní cvik, který Vám procvičí doslova celé tělo- tedy nohy, hýždě, záda, paže, core atd.- zapojí mnohem více svalů než např. benchpress či dřep. 


V podstatě jde o kyčelní ohyb a následnou práci zad, který nám nejefektivněji zvedá přirozený testosteron v těle (až 4x), zvyšuje svalovou hmotu, výkonnost a sílu. Při správném provedení nám posílí tělesné jádro - core efektivěji, než jakékoli jiné cvičení(především co se vrstev zad týče). Získáte sílu a kontrolu  ve stabilitě při pohybu celého těla. Co víc si přát? 



ALE... stačí jedna malá chyba jako  špatný postoj, úchop nebo dýchání a místo všech benefitů ohrozíte svoje zdraví..

Jak na to a na co si dát pozor? 

 - u tradičního mrtvého tahu zaujmeme postoj na šířku ramen, přičemž tyč by měla být  zhruba v polovině chodidel 

- tyč zvedáme v co největší přímce, tudíž ramena jsou v pozici mírně za tyčí. Pozor na časté vytahování a protlačování ramen. /obr. vlevo špatné, vpravo správné postavení/


- je nutné soustředit se na postavení zad v neutrální pozici. Je nesmírně důležité vyhnout se prohnutí nebo kulatým zádům obvzláště pak hyperextenzi - tedy prohnutí zad v horní pozici mrtvého tahu. Zdraví máte jen jedno.. a poškozuje to reputaci tohoto cviku :)

- správnou polohu zad vám pomůže udržet hlava mírně nahoru

- boky držte výš než u dřepu, ale ne tak vysoko, abyste vystavovali záda přílišnému zatížení - špatné pozici zad

- ruce držte v maximálním možném svislém protažení, v  přímce ramena-lokty-tyč co nejkratší. Širší či užší úchop vás bude stát síly navíc s možností špatného držení ramen

- úchop zvolte buď klasický s dlaněmi k tělu nebo střídavý (jedna ruka pronace, druhá supinace). Při střídavém úchopu nezapomeňte postavení rukou střídat!! 

- při tahu se nadechujeme dole. Zhluboka, do břicha a snažíme se vtahovat pánevní dno. Nezbytná je schopnost aktivace těl. jádra- core.


Mrtvý tah patří k technicky i silově nejtěžším cvikům vůbec. Ale jakmile zvládnete techniku, patří i k nejproduktivnějším. :)

Z klasické mrtvého tahu vychází řada dalších modifikací a variant cviků. Mezi nejrozšířenější patří mrtvý tah s Trap nebo Hex brem,  sumo mrtvý tah, rumunský mrtvý tah nebo mrtvý tah na jedné noze.







Žádné komentáře:

Okomentovat