sobota 26. dubna 2014

Za medvědím česnekem

Krásný jarní den, to správné klima na správnou myšlenku - výpravu za medvědím česnekem. Chce to jen vědět a nepropásnou tu správnou chvíli, kdy nekvete a ještě ho nesklidil nikdo jiný :)



A proč vlastně medvědí česnek? Protože je voňavý, zelený, všestraně celoročně využitelný, nabitý energií  a taaak zdravý... 

Nespornou výhodou je to, že roste ve volné přírodě od konce března do poloviny května. Pokud se tedy vydáte do vlhkých stinných míst - nejlépe do lužních lesů a nesplete si ho s listy jedovaté konvalinky, máte o pochoutku postaráno... Ze zkušenosti doporučuji ostražitost vůči klíšťatům - rádi se vzdají bezpečí česneku a jdou do toho tělo na tělo :))




Říká se, že za přívlastek medvědí opravdu vděčí medvědům. Po dlouhém zimním spánku za ním putovali i desítky kilometrů. Kdo by nechtěl okusit sílů medvědí? Jen ti, co nevědí :)


Co s ním? To sním! :)
Tedy až po nějaké době, poněvadž pokud máte doma 4 obří tašky tohoto zázraku, zpracováváte je dva dny a lednice i mrazák hlásí zelenou zácpu , chuť máte spíše na cokoli jiného :))



Možností zpracování jsou desítky. Někteří nadšenci z něj vyrábí tinkturu a odšťavňují, já skromně zůstávám u pesta, špenátu, zamrazení či nakládání do sklenic


V kuchyni díky zpracování najde uplatnění po celý rok. Hodí se všude co klasický česnek, důstojně nahradí bylinky jako je pažitka či petržel. Luxusní špenát nebo závin připavíte raz dva a těstoviny s pestem nepotřebují už nic jiného. 

Tak honem do lesa, ať máme sílu překonávat jarní únavu :)




Žádné komentáře:

Okomentovat