pondělí 22. července 2013

Tajemství MEDU

Aneb na všechny tvé choroby, včela Ti lék vyrobí... 

Už Aristoteles si ve 4. stol. př.n.l.byl vědom léčivých schopností medu a poznamenal si: "Med padá z nebe, když vycházejí hvězdy.". Dnes už víme, že lepkavé zlato hvězd mají na svědomí včely :)




Jak med vzniká a z čeho je?



Včela jako sběračka medu? Tak jednoduché to není. Včela si létá světem a sem tam narazí na zdroj potravy - NEKTAR nebo MEDOVICI. Nektar včely získávají přímo z větů rostlin, kdežto medovici jim zprostředkovávají hmyzí producenti- především mšice. 


Včela tedy sebere vzorek této potravy, přidá svůj enzym a zamíří zpět do úlu. Tam se pomocí "tanečku" podělí o tuto radostnou novinu o místě zdroje s ostatními a ještě jim dá ochutnat. Jestliže se ostatní shodnou a uznají vzorek za hodnotný, postupně se se vypravují  zdroj vyhledat a opakovaně ho navštěvují dokud není efektivně vyčerpán.
Aby včela naplnila svůj medný váček, musí navštívit až 1000 květů. Díky velkému podílu vody musí na určité množství medu  nasbírat až pětinásobek nektaru. Po návratu do úlu předá nektar jiným včelám  a ho postupně vrství a vysušují do buněk plástu. Po zaplnění buňky med zakonzervují voskovým víčkem. Na včelaři je zralý med vytočit a nechat při tom žihadla v živých včelkách. :)


Složení medu v našich končinách vypadá asi takto:


Druhy medu:
V zásadě rozlišujeme medy květové a medovicové.


Z květových medů jsou nejznámější především řepkový, vřesový, smetankový a v neposlední řadě akátový. V ovocnářských oblastech nebo oblastech s vysloveně květovou snůškou získá včelař většinou smíšený květový med, protože různé medonosné rostliny kvetou současně nebo krátce po sobě. 




Čistý jednodruhový med, jako např. řepkový, můžeme získat pouze tam, kde se příslušná rostlina pěstuje na velkých plochách.

Lesní med může být medem smíšeným, pocházejícím z květové a medovicové snůšky. V porovnání s květovými medy obsahují větší množství minerálních látek a stopových prvků. Jednodruhový lesní med ale můžeme získat častěji, protože při medování smrků a jedlí se jedná o snůšku velmi vydatnou a kvetoucích rostlin je v tuto dobu málo, nebo nejsou žádné.


Co s ním?

  • Med je nejstarší sladidlo vůbec. Pokud se rozhodnete jím nahradit cukr, dávejte ho asi o polovinu více. Při pečení si budete pochvalovat nejen chuť, ale vláčnost a větší trvanlivost. Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 - 50 ° C - je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. 
  • Smícháním medu s jiným kořením a bylinami získáme účinná přírodní léčivaPůsobí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce.
  • Med je možné použít i jako kosmetický zázrak v podobě balzámů, krémů a masek.



Jak med skladovat?


Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla skladování. Med skladujeme výhradně v uzavřeném obalu (sklo, keramika aj.) v suché, tmavé místnosti, při přibližně stejné teplotě kolem 15°C a relativní vzdušné vlhkosti 60%. Negativně působí přímé sluneční paprsky. Pokud vám med zcukernatí, nikdy jej ve vodní lázni nezahřívejte nad 38°C, jinak přijdete o cenné látky.




Užitečné vlastnosti medu

Mezi skvělou vlastnost medu paří bezesporu fatk, že přírodní med snižuje hladinu krevní glukózy. Med se skládá ze dvou cukrů - glukózy a fruktózy v poměru 1:1. Zdá se, že med by měl proto zvyšovat hladinu krevního cukru.Za to, že tomu tak není může právě fruktóza.


Jak to fuguje?
Když se cukry absorbují ze střeva do krve, prochází nejdříve přes játra. Co se děje zde je klíč k většině zázračných účinků medu na lidské zdraví. Fruktóza se zavádí do jater, protože je to jediný orgán v lidském těle s enzymem zpracovávajícím tento cukr. V játrech se fruktóza mění na glukózu a ten a pak ukládá jako jaterní glykogen- lidský škrob. Proto fruktóza neprochází skrz játra do celkového oběhu.Stejně jak se ukládá glykogen, vytváří se glukóza z fruktózy a je v játrech ukládána a uvolňována jen když krevní glukóza ubývá.
Ale to není konec příběhu fruktózy. Kdepak. Fruktóza aktivuje enzym glukózy v játrech a dovoluje játrům přijímat tolik glukózy kolik vyžaduje. To je báječný trik, čímž fruktóza vstupuje do jater a otvírá bránu pro vstup glukózy a je známý v Hibernační dietě jako Fruktózový paradox.


Med jako lék 

Nizozemští vědci otestovali účinky medu proti několika nebezpečným mikrobům. Do testů zařadili kmen Staphylococcus aureus rezistentní k antibiotiku methicilinu, bakterie Escherichia coli odolné k beta-laktamovým antibiotikům (např. penicilinu), bakterie Pseudomonas aeruginosa odolné k ciprofloxacinu a bakterie Enterococcus faecium vzdorující antibiotiku vankomycinu. Všechny testované bakterie vyvolávají závažné infekce a navzdory všestranné lékařské péči způsobí každoročně smrt tisíců lidí. Med tyto bakterie spolehlivě hubí. 



Medová lékarnička


Při výrobě medových léčiv je důležité nepřekročit teplotu 40°C. Vyšší teploty ničí inhibiny - účinné látky potlačující bakterie.


Med se skořicí
Tak tahle dvojka je podle všeho superzázračná. Vyléčí vše od nemocí srdce, bolesti zubů, artritidi, nachlazení,cholesterolu, potíží se srdcem až po chřiku, chronickou únavu a dokonce i rakovinu. Receptů lze vyhledat nepřeberné množství.

Eukaliptový med
Při nachlazení, zánětech úst, bronchitidě a dýchacích obtížích vás kominace cineolu (eukaliptový olej) a medu zbaví virových obtíží.



Levandulový med
Na vnitřní neklid, stres a poruchy spánku vám právě thle voňavá kombinace dodá klid a pokojný spánek :)




Rozmarýnový med
Jako dělaný na trávicí potíže, slabý krevní oběh a celkové vyčerpání. Pokud si ho vmícháte do meduňkového čaje - máte po problému.

Vyrobit si domácí med lze i pampeliškový, sedmikráskový nebo bezový. V těchto případech ale nejde o med od včel, ale cukr svařený s bylinkami. 



Med jako kosmetická vychytávka

Již ve sarém egyptě využívali blahodárných účinků medu na pleť a používali ho dokononce k balzamování mrtvol :)

Medová kúra na vlasy: Potřebujeme dva žloutky a čajovou lžičku medu. Dobře promícháme a necháme působit asi deset minut, poté důkladně vymyjeme. 


Medová maska na rty: Popraskané rty potřeme silnější vrstvou medu – můžeme i promasírovat třeba měkkým zubním kartáčkem – po asi deseti minutách slízneme, nebo opláchneme. 

 
Medová pleťová maska: Slunečnicová jádra (hrst loupaných jader) umeleme a přidáme med a mandlový olej (po lžičce), necháme působit na pleti deset minut. Maska pročistí a prokrví pleť.

Pleťová maska s medem: Rozmícháme půl žloutku, lžičku medu, a několik kapek citronu. Na obličeji necháme působit co nejdéle i hodinu – pak smyjeme.

Tvarohová maska s medem: 15 dkg tvarohu, 2 lžičky medu a žloutek vymícháme do pěny a naneseme na obličej. Smyjeme za půl hodiny.

Medová koupel pro velmi suchou pokožku: Litr plnotučného mléka, 2 šálky soli a šálek medu vylijeme do vany a naředíme proudem vlažné vody ze sprchy. V lázni relaxujeme asi 20 minut.

Krém na rozpukané ruce: Lžíci medu, lžíci glycerínu, lžíci citrónové šťávy smícháme a provoníme kapkou oblíbené kolínské vody. Lze uchovat v kelímku. Touto směsí natíráme ruce po umytí v teplé vodě.

Medová pasta na pupínky: 3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu.Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou.Když to děláte denně pupínky do týdne zmizí i s kořeny.

Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.



Je báječné, že tahle dobrota co si mažu ráno na chleba je nejen lahodná, ale zároveň mne ochrání mě před farmaceutickým průmyslem v době mých zdravotních neduhů. Sláva medu :)





1 komentář:

  1. Dostal jsem diagnostikovanou HPV, musím se vypořádat s tímto nepořádkem za posledních 8 let. Dokud jsem nedostal recenzi online o přírodních lécích, lidé svědčí o tom, jak byli léčeni přírodním ošetřením. A objednávám léčbu, po dvou týdnech jsem byl úplně léčen bylinnou léčbou. Doporučuji, abyste diagnostikovali HPV, abyste tuto léčbu podstoupili; E-mail: princetesskarachi@gmail.com

    OdpovědětVymazat