středa 5. června 2013

Selah Sue


Tuhle zdánlivě křehkou blondýnu 
s vyčesaným drdolem a nakřáplým hlasem  jsem objevila teprve nedávno
 a úplně mě dostala. U nás je široké veřejnosti známá především singlem This World z reklamy na nejmenovanou tyčinku, která aktuálně zní skoro ze všech rádií.



Selah Sue se narodila v Belgiii, v roce 1989 jako Sanne Putseys. Jako dítě chtěla být baletkou a tančila až do 12 let. V patnácti se pak skamarádila  s akustickou kytaru a světlo světa spatřily první songy. Začal se psát příběh mladé muzikantky, která ignoruje svůj osud a vylévá své obavy a trápení do svých skladeb. 
Své pocity, obavy a pochybnosti vkládá směsi do soulu, funku a reggae melodií a snaží se přiblížit svým  idolům jako jsou Lauryn Hill, Erykah Badu a Bob Marley. Během střední školy zpívá o víkendech v místních klubech, nahrává v domácím studiu a následně  sdílí na Myspace. Nemá ani pomyšlení dělat kariéru v hudbě, našlápnuto má na to stát se psycholožkou. Co se dělo dál se zdá být téměř neskutečné. 
V sedmnácti ji producent požádal o demo, načež jí pak Universal nabídl nahrávací smlouvu. Selah ji ale odmítla s tím, že chce psát svou vlastní hudbu.
Svou první EP nahrávku vydala v roce 2008 pod názvem Black Part Love.
Od září 2008 do sprna 2008 získala Selah odborné rady u belgického hudebního divadla Ancienne Belgique. Program, ve kterém byla zařazena, podporuje slibné umělce, kteří nemají smlouvu u žádné společnosti.
Selah Sue často dělá cover verze songů od Erykah Badu nebo The Zutons, ale také má spoustu svých vlastních písniček. Dvě nejznámější jsou Mommy a Black Part Love. Mezi své vlivy zpěvačka uvádí například Lauryn Hill, M.I.A., nebo Erykah Badu.
V letech 2009 a 2010 Selah převážně koncertovala, včetně několika prestižních belgických festivalů.
V listopadu 2010 si zahrála dokonce na koncertě Prince.
V březnu 2011 Selah vydala své debutové album, pojmenované pouze Selah Sue. Deska se dostala na první místa nejenom v Belgii, ale také v Nizozemsku, Francii a Švýcarsku. Loni se také stala jedním z horkých tipů časpoisu Rollig Stone.
Tahle holka je prostě nekutečná :)






Žádné komentáře:

Okomentovat