úterý 4. června 2013

Coleslaw


Coleslaw je úžasná, křehká, svěží a pro mě jediná dobrota, kterou znám z KFC. Nechali si tenhle lahodnej salát patentovat  a dobře věděli proč... :)





Já naštěstí recept znám...  pro bezchybný výsledek stačí:

menší hlávka bílého zelí
2 větší nebo 3 menší mrkve
akorátní kus celeru 
2 šalotky nebo menší cibule 
vinný ocet
limetku (štávu)

smetanu
majonézu
cukr
sůl a pepř


Bílé zelí nakrouháme nebo pokrájíme na tenké plátky a ještě příčně překrájíme na asi centimetr velké kousky. My na to na chalupě máme tradiční nástroj :)

Zasypeme přibližně jednou lžící soli, důkladně promícháme a asi 20 - 30 minut ručně mačkáme- asi ta nejdůležitější část,  aby zelí pustilo co nejvíc šťávy a zkřehlo. Šťávu slijeme.  Mrkev nastrouháme nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše důkladně promícháme se zelím.
Zálivku si připravíme smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou.
Suroviny na salát promícháme, dochutíme octem, šťávou z limetky, pepřem a solí dle potřeby a uložíme do ledničky odpočinout minimálně na hodinu, nejlepší je ale druhý den.  Před podáváním opět dobře promícháme.
Pravý salát Coleslaw podáváme ke smaženým masům nebo i jen tak s pečivem. Z osobní zkušenosti doporučuju nepřehánět to s konzumací, vyhnete se tak falešnému těhotenskému břichu i porodním bolestem - a že vím o čem mluvím :)) 

Žádné komentáře:

Okomentovat