středa 19. června 2013

Alkohol a sport


Alkohol neblaze ovlivňuje náš výkon a regeneraci - to  by měl vědět každý sportovec. Jak přesně v našem těle působí a jestli je pivo opravdu ideální iontový nápoj se dozvíte v mém článku :)


Aktivní sportovci většinou dbají na své zdraví a dávají si pozor jaké potraviny si pouští do těla.  Na druhou stranu je alkohol spojen s uvolněním a oslavami a jen málo z nás pohrdne občasnou sklenkou. Já se však nechci zabývat tím, kdo a kolik pije. Zajímá mne vliv alkoholu na sportovní výkon a následnou regeneraci.


Co je to alkohol?


Alkohol neboli ethanol je přírodní látka, která vzniká kvašením cukrů za spoluúčasti souboru fermentů, které mění hexózy postupně na kyselinu pyrohroznovou, acetaldehyd a etylalkohol za vzniku oxidu uhličitého a energie. Ethanol je bezbarvá tekutina, která je lehčí než voda.  Velmi lehce se rozpouští ve vodě a protože má jednoduchou chemickou strukturu, je jeho průnik do lidských tkání velmi rychlý

Prázdné kalorie

Alkohol je velmi kalorický - uvádí se 7 kcal nebo 27 kJ/g. Tato energie nemůže být využita pro svalovou práci či pro výstavbu nových struktur jako jiné živiny, ale je využita v základním metabolismu. 

Při dlouhodobější zátěži může zvýšit riziko hypoglykémie kvůli potlačení tvorby glukózy v játrech.  To může souviset i s větší ztrátou tepla vedoucí v chladném prostředí k narušení termoregulace

Dehydratace

Podstatnou součástí zotavení po fyzické zátěži je rehydratace. Sportovec ztratí při tréninku velké množství tekutin, které není schopen během výkonu doplnit. Výkon tak končí  dehydratován, a proto je nutné ztracené tekutiny doplnit. Pro rehydrataci je důležitá přítomnost sodíku, který se v alkoholu nenachází. 

Alkohol je diuretikum a  to se projevuje už při příjmu 4 % alkoholu. Dochází tak k dalším ztrátám cenných tekutin.

Regenerace

Při konzumaci alkoholu jsou vaše játra zaneprázdněna jeho konverzí na acetát- jakási brzda při spalování tuků. V játrech probíhá rovněž likvidace nejrůznějších rozpadových látek z běžného zátěžového metabolismu. Po tělesném výkonu jsou tedy játra mimořádně zatížena a v případě požití toxické látky dávají játra vždy přednost likvidaci a detoxikaci té látky, která je tělu cizíZpomalí se a pozastaví odbourávání pozátěžových katabolitů a játra přednostně detoxikují alkohol. Tím se však neúměrně prodlouží doba regenerace.



Rychlost, s jakou játra odbourávají alkohol, se u jednotlivců velmi liší a reakce u daného jedince závisí na množství vypitého alkoholu a na tom, jak jen příjem alkoholu zvyklý.

Alkohol navíc zvyšuje vylučování vápníku a hořčíku močí. Pokud tedy přijmete stravu, bude pro vás mnohem složitější získat z něj živiny a vy budete hladovět.



Léčba zranění

Alkohol má negativní vliv i na proces hojení. Při sportovní činnosti často dochází k drobným poškozením svalů a tkání. Běžným medicínským postupem při léčbě těchto malých poranění jsou vazokonstrukční metody -klid, led, elevace. Příjem velkého množství alkoholu může zvětšit otok v okolí poškozených míst a může tak bránit procesu hojení. 

Nadměrný příjem alkoholu je u sportovců také spojen s tím, že opilý sportovec není schopen dodržovat doporučení ohledně optimálního odpočinku a nechová se adekvátně vůči svému bolestivému poranění. 



Pivo jako iontový nápoj

Podle studie N.Clarkové (2002) je jednoznačné, že pivo je velmi špatný sportovní nápoj, protože má dehydratační účinky. Pokud ho sportovec konzumuje před výkonem, tak může způsobit hypoglykémii a výrazně tak poškodit trénink. Navíc není dobrým zdrojem sacharidů, ani vitaminů B, jak se mezi veřejností traduje. 

"Pokud vůbec chceme souhlasit s tím, aby sportovci pili pivo, pak povolíme jedno desetistupňové pivo denně, a to až večer nebo 2 až 3 hodiny po skončení zátěže." tvrdí Clarková.

Nízkoalkoholické pivo, které má méně než 2 % alkoholu nemusí rehydrataci narušit. Takový nápoj může u dehydrovaných sportovců, pokud je přijímán s dalšími tekutinami a jídlem, podpořit příjem velkého množství tekutin a obsah cukrů v pivním koktejlu (pivo s míchané se stejným množstvím sacharidů) může přispět k doplnění zásob glykogenu. 


Nevím jak vy, ale já mám jasno. S alkoholem vás trénink více poškodí než prospěje. Pokud si myslíte, že pivo po cvičení vám dodá všechny ionty a minerály jste také vedle. Jestli se snažíte zhubnout, alkohol vám to pěkně zbrzdí - podle závěrů americké studie pouze 24 g příjem alkoholu (1 pivo), snižuje oxidaci tuků ve vašem těle o 74 %.  A vaše bolístky vás s alkoholem budou bolet déle... 

Na druhou stranu vám tohle všechno po požití alkoholu bude nejspíš jedno :)




















Žádné komentáře:

Okomentovat