čtvrtek 30. května 2013

Fartlek




Mezi mojí  nejoblíbenější tréninkovu metodu běhu, patří fartlek. Je to skvělý způsob jak rychle zvýšit vytrvalost a rychlost běhu.





Fartlek pochází ze švédska a v překladu znamená “hra s rychlostí”. Princip fartleku spočívá ve změnách rychlosti během souvislého běhu. Změny rychlosti nejsou plánované. Nikdy dopředu nevíte, jak bude váš trénink vypadat. Záleží jen na vašich pocitech, kolik máte daný den energie a taky náladu. Celý fartlekový trénink je spontánní, žádné předem dané intervaly. 

Chcete-li fartlek trénovat, je pro vás vhodný hodně členitý a kopcovitý terén. Po dostatečném zahřátí svalů se do toho můžete pustit naplno. Je na vás, jestli zvolíte zrychlení do kopců s výklusem po rovince nebo z kopce(dle terénu) nebo naopak..Co je účinější je zřejmé :) 

Není potřeba měřit si čas jednotlivých fází běhu, každý kopec není stejně dlouhý a ani nemá stejné převýšení. Jednotlivé fáze
a intenzitu běhu si řídíte dle svých pocitů a možností.

Střídání rychlých a pomalých úseků je velmi variabilní . Samozřejmě, čím náročnější jsou rychlé úseky, tím delší by měly být ty pomalé(pro dostatečný odpočinek).

U fartleku si běh řídíte podle svých pocitů a to ho činí mnohem zábavnějším, než klasický intervalový trénink. 

Já si běh zpestřuju "sběhnutím" z cesty, přeskakováním překážek, během do schodů, slalomem mezi stromy.... I proto možná tato metoda u běžců patří mezi oblíbené.. Osobně vyznávám délku běhu od 10km výše, ale účinnost se uvádí u začátečníků už mezi 5.-6.km.

Při jednom z takových běhů mě napadla objevná myšlenka:

"NEMUSÍŠ CHODIT PO VYŠLAPANÝCH CESTÁCH, ALE JE DOBRÉ O  NICH VĚDĚT..."

(nebo mít aspoň GPS..:)











Žádné komentáře:

Okomentovat