čtvrtek 30. května 2013

7 superpotravin světa

Superpotraviny jsou  potravinové doplňky obsahující velké množství vitamínů a minerálů, antioxidantů, koenzymů a enzymů, vlákniny  a esenciálních proteinů. Jsou výjímečné svou účinností a léčivými schopnostmi prověřenými tisíci lety. Většina pochází z míst s drsnými klimatickými podmínkami a díky tomu obsahují abnormální množství cenných nutričních hodnot.



1. ACAI BOBULE
“Ovoce bohů” pocházející z palmy Acai z pralesů Brazílie. Nejsilnější přírodní antioxidant, urychluje metabolismus, snižuje cholesterol, napomáhá optimalizaci tělesných funkcí, podporuje pocit svěžesti a tlumí chuť k jídlu.




2. ALOE VERA
Sukulentní rostlina ze severní Afriky je známá především díky antibakteriálním a antivirovým účinkům s pozitivním působením na klouby a svaly. Dále zlepšuje krevní tlak, pomáhá při překyselení žaludku a pálení žáhy. Užívá se jako prevence nádorových onemocnění i jako doplněk léčby. Antihistamické  vlastnosti se uplatňují při  první pomoci u popálenin, opaření a alergických reakcích.




3. CHIA SEMÍNKA

Semínka šalvěje hispánské v minulosti patřila k hlavním potravinám bájných Aztéků. Jsou ceněná především díky svý hydrofilním vlastnostem. Dokáží až 12x zvětšit svůj objem, což má příznivý vliv především na hydrataci těla při jakékoliv fyzické zátěži. Jsou vydatným zdrojem vlákniny, vápníku, Omega-3 mastných kyselin a antioxidantů.

4. CHLORELLA
Jednobuněčná sladkovodní řasa s nejvyšším zastoupením chlorofylu ze všech známých rostlin. Představuje jeden z nejbohatších zdrojů vitamínů, minerálů a dalších vzácných látek. Obsahuje přírodní antibiotikum jež dokáže zastavit či potlačit řadu infekcí včetně boreliózy. Podporuje trávení, oslabuje chronickou únavu a pozitivně ovlivňuje spánek, myšlení a paměť.

5. KUSTOVNICE ČÍNSKÁ
Přezdívá se také Goji, nebo-li čínské tajemství dlouhověkosti. Obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na zemi. Silný antioxidant předchází předčasnému stárnutí, podporuje vitalitu a sexuální potenci. Působí jako afrodiziakum.



6. MACA KOŘEN
Peruánský kořen připomínající řepu působí na zvýšení fyzické odolnosti, vytrvalosti a optimalizování hormonální hladiny. Způsobuje nárůst síly a svalové hmoty, posiluje imunitu a pomáhá při léčbě osteoporózy, chudokrevnosti i rakoviny.





7. ZELENÝ (MLADÝ) JEČMEN

Extrakt z listů mladého ječmene má vysokou výživovou hodnotu spojenou s velkými detoxikačními účinky. Snižuje překyselení organismu, tělesné pachy a riziko rakoviny. Dlouhodobě zlepšuje psychiku, normalizuje hladinu cukrů v krvi a působí příznivě na peristaltiku střev.





Žádné komentáře:

Okomentovat