čtvrtek 12. června 2014

Proč ráno vážím méně než večer? :)


Každý, kdo zrovna řeší svojí hmotnost občas neodolá. Váží se. Ráno, odpoledne, večer, po vyčůrání, po ostříhání, pokaždé když kolem projde... Aktuálně tato nemoc postihla i mou osobu blízkou a vyvstala otázka. Proč mám ráno o kilo méně?!!!


Podíváme se na to podrobněji. Za průměrnou noc vypotíme cca 0,5 litru tekutin (momentální vedra jdou do litrů:), vydáváme energii na práci svého organismu a nepřijímáme potravu. Je to ale ještě složitější. 

Pokud holdujete chipsovým televizním večerům, snadno se může rozdíl vyšplhat i na dvě kila. Obrovské množství sodíku totiž zadržuje velké množství vody. S odchodem sodíku odejde i zadržovaná voda a jsme zas o dost lehčí. 




Naopak pokud holdujete životnímu stylu zdravému a před ranním vážením se nalačno proběhnete, rychlé vyčerpání pohotovostního cukru  neboli glykogenu uloženého ve svalech a játrech nás ochudí v průměru  o 500g. Navíc na sebe váže až 4násobek množství vody. To už je spolu s potem solidní úbytek. Nicméně se jednou najíte a je to zpátky :)

Svojí roli hraje u žen i fáze měsíčního cyklu nebo noční velkovyprazdňování. Daleko zajímavější je ale poznatek australského učitele fyziky Dereka Mullera.

Všichni lidé dýchají. Dýchají překvapivě i ve spánku. S každým výdechem vypustíme 3 atomy - jeden atom uhlíku a dva kyslíku. Jenomže při nádechu se do těla dostává pouze kyslík, který má atomy dva. A to je to. Při každém výdechu nás opustí atom navíc!! To je úlet, že? :D



Jednotlivé atomy uhlíku samozřejmě neváží skoro nic. Když ale spočítáme, že s každým výdechem pošleme zpět do ovzduší asi 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 to jest deset miliard biliónů atomů jež váží přibližně 0,012 gramu - to vynásobíme 16 výdechy za minutu po osm hodin spánku a dostaneme se na hodnotu 95 gramů!! A to pouhým dýcháním. 

Faktorů ovlivňujících rozdíl hodnot na váze ráno a večer je samozřejmě nespočet. Pokud se na váze různě kroutíte, berete si do ruk talismana hubnutí pro štestí, na váhu vám leze kočka nebo vám amputují končetinu.... No, to by asi stačilo. 

Hlavní je se nenechat těmi čisílky zblbnout a raději se kontrolovat v zrcadle :) 




Žádné komentáře:

Okomentovat